בארצות הברית נמצאת הקהילה היהודית השנייה בגודלה בעולם (5.2 מליון) לפי ההגדרה הגרעינית (כלומר, יהודים המייחסים חשיבות ליהדותם) ו6.7 מליון לפי הגדרה מורחבת (כל אדם בעל מוצא יהודי). מטרתי להביא יהדות זו על יתרונותיה וחסרונותיה לשיח הציבורי בישראל.
בכל הרשומות הושקעה עבודה מחקרית רבה, נא לא להעתיק אלא אם ניתן אישור בכתב ממני. אפשר ליצור עימי קשר בכתובת meirs9999@gmail.com.

טים פולנטי Timothy James "Tim" Pawlenty


טים פולנטי, המכונה בפי חבריו T-Paw"" נולד ב-27 בנובמבר 1960 כבן צעיר למשפחה עם חמישה אחים. אביו עבד כנהג במשאית חלב, ואמו הייתה עקרת בית ומתה ממחלת הסרטן כאשר טים הצעיר היה בן 16.
            בשנות נערותו השתכר טים מעבודות מזדמנות כדי לחסוך ללימודיו, ובין השאר עבד בקמפיין של הסנטור דיויד דורנברגר בקיצים של השנים 1980 ו-1982. ואכן, טים הוא היחיד מבני משפחתו שסיים תואר ראשון: בתחילה תכנן לעסוק ברפואת שיניים, אולם לבסוף השלים ב-1983 תואר במדעי המדינה מאוניברסיטת מינסוטה. אחר-כך המשיך פולנטי ללימודים מתקדמים במוסד והחל לעבוד כעורך דין במגזר הפרטי. במהלך השנים נישא למרי ולזוג שתי בנות: אנה ומרה.
            את הקריירה הציבורית שלו החל פולנטי ב-1988 כאשר התמנה לחבר במועצת התכנון של עירו. שנה לאחר מכן נבחר למועצת העיר. בהמשך, בשנת 1992, נבחר לנציג בית הנבחרים של ארה"ב מטעם מינסוטה (בדומה למישל בקמן). בתפקיד זה כיהן חמש קדנציות רצופות ואף שימש כמנהיג הרוב הרפובליקני בבית הנבחרים האמריקני בין השנים 1999-2003 (לאחר שניוט גינגריץ' עזב משרה זו).
            ב-2002 חפץ פולנטי להתמודד לבחירות בסנאט במדינת מינסוטה, אולם סגן הנשיא דאז, דיק צ'ייני, ביקש ממנו לוותר למועמד רפובליקני אחר. במקום זאת הוא רץ למשרת מושל מינסוטה וניצח אותן.
            כאשר תמו שנות כהונתו ב-2006, נבחר פולנטי לקדנציה נוספת אחרי שניצח את יריבו הדמוקרטי ברוב של פחות מאחוז. בנוסף הוא כיהן אף כיושב ראש איגוד מושלי המדינות בשנים 2007-2008.
            בבחירות 2008 היה פולנטי מן הראשונים שתמכו בג'ון מקיין למועמדות הרפובליקנית לנשיאות ארה"ב, אולם על אף הצפיות הוא לא נבחר להיות המועמד לסגן הנשיא.
            בינואר 2011 בחר פולנטי שלא להציע מועמדות לקדנציה שלישית כמושל מינסוטה כדי שיוכל לרוץ לבחירות לנשיאות.

            למה כן?
            לטים פולנטי ניסיון רחב בהתמודדות עם משברים כלכליים: כאשר היה מושל מינסוטה הצליח לאזן את תקציב המדינה לאחר שנים רבות של גירעון.
            בנוסף טים מכיל תכונות והישגים שיכולים למשוך אליו בוחרים אמריקנים שעדיין עומדים על הגדר. אחת, העובדה שגדל במשפחה קשת יום: הוא מגדיר עצמו כקונסרבטיבי סוציאלי. שתיים, פעילותו הרחבה להשקיע כספים במערכת החינוך של מינסוטה על אף הקיצוצים, ותוכנית מוצלחת שהקים למניעת סמים שמופעלת בכל רחבי ארצות הברית. שלוש, הכפלת השימוש באתנול כשהיה מושל מינסוטה מוכיחה שאיכות הסביבה חשובה מאד בעיניו, בשונה מרפובליקנים אחרים.

            למה לא?
            טים פולנטי אינו אדם מוכר במערכת הפוליטית בארה"ב. למעשה, מאמר מהניו-יורק טיימס קבע כי "מעט מאד אמריקנים מכירים את שמו של פולנטי". יתר על כן, סקר משנת 2009 מראה כי בהתמודדות בין הנשיא המכהן, ברק אובמה, לבין פלנטי במינסוטה – אובמה ינצח ברוב נאה.

            טוב ליהודים לישראל?
            לא נוכל למצוא אצל פולנטי התבטאויות רבות הקשורות ליהודים ולישראל. למרות זאת נוכל לנחש את דעתו על פי תגובה אחת שלו: בפברואר 2011 רצה האו"ם לגנות את ישראל על מדיניותה בהתנחלויות, והנשיא אובמה, במקום לבקר את ההחלטה, אמר כי יש לנסות ולהשיג פשרה בנושא. פולנטי היה הראשון לגנות הצעה זו של הנשיא.


מועמדים נוספים:
מיט רומני, מושל מסצ'סטס לשעבר.
ניוט גינגריץ', מנהיג הרוב הרפובליקני בבית הנבחרים לשעבר.
מישל בקמן, סנאטורית לשעבר.
רון פול, רופא ונציג בית הנבחרים של טקסס.
ג'ון האנטסמן, מושל יוטה ושגריר ארה"ב לסינגפור וסין לשעבר.